18.01.2011 Redakce
Přinášíme vám druhé pokračování seriálu Zdraví za pár korun. Tantokrát se zaměříme na křen, červenou řepu a celer a k tomu vám poradíme několik užitečných tipů.
O léčivých účincích silně aromatického křenu byli přesvědčeni již ve Starověku. Lékaři vypozorovali, že zmírňuje různé neduhy – od žaludečních po pohybové. Dnes víme, že kořen této rostliny, kterou najdeme především na březích potoků, je velmi bohatý na vitamin C a minerály železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor. Má antiseptický účinek, pomáhá usnadňovat odkašlávání a působí močopudně. Z nastrouhaného křenu si můžeme vyrobit placku a přikládat na bolavé klouby.
Přečtěte si také Zdraví za pár korun - 1.část zde.
Tip: Několik kořenů křenu oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme do misky zakapeme citrónem a posolíme. Přidáme půlku kelímku sladké smetany a dobře promícháme.Tato křenová omáčka – teplá i studená se výborně hodí k pečeným masům.
Jako lék proti kašli se křen dá použít s medem nebo cukrem podobně jako cibule.
Komu vadí výrazné aroma a štiplavá chuť cibule, česneku nebo křenu, pak červená řepa je v tomto ohledu ideální potravinou. Pochází se Středomoří, ale u nás zdomácněla. Správně pěstovaná řepa vyniká vysokým obsahem kyseliny listové, vitaminu C a draslíku, který je důležitý pro správnou srdeční činnost. Má také antimykotické účinky. Šťáva vylisovaná ze syrové červené řepy je skutečným detoxikačním „lomcovákem“.
Tip: Zapomeňme na školní jídelny a inspirujme se Středomořím, kde s řepou dokáží připravit v kuchyni divy. Důležité je uvařit (nebo upéct) řepu vcelku (30-40 minut) a pak teprve oloupat. Jen tak si zachová všechny důležité látky.
Uvařenou řepu nakrájíme na plátky. Na pánvi necháme zesklovatět cibuli. Přendáme do misky, přidáme k ní okapané a pokrájené ančovičky, olivový olej, vinný ocet, pepř a půl lžičky ostré hořčice. Pořádně promícháme a nalijeme na plátky červené řepy. Ideální zimní předkrm. Pečená nebo vařená řepa se hodí jako energeticky vydatná potravina do různých zelených salátů.
Jako lék ho uznávali již starověcí léčitelé, vypozorovali i jeho afrodiziakální účinky. Konzumuje se jak nať, tak bulva. Některé země si s bulvou celeru vůbec nevědí rady. V Čechách s jeho použitím v kuchyni máme bohaté zkušenosti hlavně v polévkách a salátech. Je hodnotným zdrojem vitaminu C, vitaminů skupiny B a celé řady minerálních látek. Působí močopudně a antibakteriálně. Může být však také silným alergenem.
Tip: Oloupaný celer nakrájíme na plátky a uvaříme v páře do poloměkka. Uvaříme si i 2-3 brambory. Na dno zapékací misky položíme kousky másla. Poklademe celer, osolíme, opepříme. Přidáme i na plátky nakrájené brambory. Posypeme strouhaným sýrem a zalijeme šlehačkou. V dobře rozehřáté troubě pečeme 10-15 minut. Z celeru se dají vyrobit i nízkokalorické hranolky. Nakrájené proužky syrového celeru osmažíme na oleji. Podáváme například k hovězímu steaku.
30.06.2014 | Čtyřicítka je věk, kdy už tělo nespaluje tak rychle a kilogramy mnohem rychleji nabíráme, než shazujeme. Je tedy nutno k němu přistupovat trochu jinak. Jak se zbavit nežádoucích kil a své tělo dostat pod kontrolu?
09.05.2014 | Jak si vytvořit individuální jídelní plán a přesně si v něm nalinkovat co, kdy a v jakém množství budeme jíst?
28.07.2014 | Strava nás ovlivňuje víc, než si myslíme. Je například vědecky podloženo, že ovlivňuje tzv. biologický věk – že díky ní naše tělo rychleji stárne či naopak zůstává mladé. A jak tedy jíst správně?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.