ZRÁNÍ MASA: PROCES, DÍKY KTERÉMU NÁM CHUTNÁ

ZRÁNÍ MASA: PROCES, DÍKY KTERÉMU NÁM CHUTNÁ

28.12.2021 Jana Čiháková

Zrání hovězího masa je přirozený proces, při kterém dochází vlivem enzymů ke štěpení svalových struktur. Glykogen (neboli takzvaný živočišný škrob) se mění na kyselinu mléčnou, která rozrušuje vazby mezi jednotlivými vlákny, uvolňuje se ztuhlost svalů a maso se stává měkčí a křehčí. Proces začíná asi třetí den po porážce, nejrychlejší je mezi sedmým a desátým dnem a pak se opět zpomaluje. Obvyklá doba zrání je 21 dní.

„Rozlišujeme zrání dvojího druhu: suché a mokré. Při suchém části masa volně visí ve čtvrtích, půlkách nebo palicích, případně jsou volně položené již rozbourané díly na tzv. klecích, zatímco při mokrém se balí do vakuových sáčků. Při suchém zrání je důležité sledovat tři faktory: teplotu, vlhkost a proudění vzduchu. Optimální teplota je mezi nulou a jedním stupněm, vhodná vlhkost pak přibližně 85 %. Při nižší vlhkosti dochází k nechtěnému vysušování masa, při vyšší zase roste riziko vzniku plísně,“ vysvětluje mistr řezník Martin Styk. Rychlost proudění vzduchu by se měla pohybovat mezi 0,5–2,5 m/s, vysoké proudění maso vysušuje, nízké opět vyvolává riziko plísní.

Běžně zakoupené vakuově balené hovězí maso lze ponechat v nulové zóně v lednici i několik dnů. Dochází tak k mokrému zrání masa a čas, který zrání věnujete, se vyplatí! Získáte kvalitnější a chutnější hovězí pro jakékoli další využití.

JAK VYZRÁT NA STEAK?

Perfektní vyzrálý steak je dokonalá gurmánská lahoda. Dobrou zprávou je, že pokud na něj dostanete chuť, nemusíte nutně čekat 21 dní, až vám maso vyzraje, protože v nabídce našich obchodů najdete prvotřídní vyzrálé hovězí steaky z českých chovů, jak potvrzuje i Martin Styk. Více informací o tom, jak steaky vybírat a připravit do finální delikatesní podoby, najdete na www.ceskysteak.cz

 

 

 


Mohlo by vás zajímat

Brambora není jen jedna: Vyznáte se v odrůdách?

11.09.2024 | Letošní úroda bramborám přeje, a tak nadešel čas vytáhnout oblíbené recepty a třeba v kuchyni i trochu experimentovat. Než se ale pustíte do domácích hranolek nebo bramboráku, osvěžte si, co vlastně o bramborách víte a jak vybrat tu pravou odrůdu nebo varný typ.

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

Slovensko zavede daň ze slazených nápojů: Česko je s otazníkem, komora daň považuje za hloupost

12.09.2024 | Slovensko zavede daň ze slazených nealkoholických nápojů a stávající spotřební daní z tabákových výrobků nově zatíží náplně do elektronických cigaret, nikotinové sáčky a podobné zboží. Současně se bude dál zvyšovat zdanění cigaret. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.