ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 Jana Čiháková

V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

Odborníci WHO varují před rostoucími zdravotními riziky a nedostatečnými opatřeními ke snížení spotřeby alkoholu v evropském regionu. Evropané starší 15 let vypijí totiž průměrně 9,2 litru čistého alkoholu ročně na hlavu. Celosvětový průměr je výrazně nižší, činí pouze 5,5 litru na osobu. Sedm z deseti zemí s nejvyšší spotřebou alkoholu se nachází v EU, včetně Česka s 13,3 litru na osobu, což je třetí nejvyšší hodnota za Gruzií s 14,3 litry na hlavu. Nejvyšší hodnotu vykazuje Rumunsko se spotřebou 17 litrů čistého alkoholu na osobu ročně. Českým sousedům Německu a Rakousku připadá spotřeba 12,2 litru a 12 litrů na osobu, což je jen o něco méně než v Česku.

KAŽDÝ DESÁTÝ MÁ PROBLÉM

Muži v evropském regionu podle WHO konzumují podstatně více alkoholu než ženy, konkrétně 14,9 litru čistého alkoholu na osobu, což je téměř čtyřikrát více než ženy, které průměrně vypijí 4 litry alkoholu. Každý desátý dospělý má problémy s alkoholem a téměř každý dvacátý je na alkoholu závislý. Alkohol má devastující vliv nejen na fyzické a duševní zdraví konzumentů, ale také na jejich okolí, například zvyšuje riziko domácího násilí a rodinných konfliktů.

"Evropa nadále drží neblahé prvenství nejen v nejvyšší konzumaci alkoholu na hlavu, ale také v nejmenším podílu abstinentů," řekl Gauden Galea, odborník na veřejné zdraví a poradce regionálního ředitele WHO Hanse Klugeho. Celosvětový průměr spotřeby alkoholu odpovídá dvěma sklenkám vína nebo dvěma malým pivům denně, což podle WHO představuje zvýšené zdravotní riziko.

CÍLE V NEDOHLEDNU

Navzdory těmto alarmujícím statistikám pouze 12 z 53 zemí evropského regionu WHO dosáhlo pokroku v plnění cíle snížit spotřebu alkoholu do roku 2025 o deset procent ve srovnání s rokem 2010, jak varovala regionální kancelář WHO v Kodani. Celkový pokrok regionu je způsoben hlavně poklesem spotřeby alkoholu v některých velkých zemích, jako je Rusko, Turecko a Ukrajina. Naproti tomu v zemích EU zůstává spotřeba alkoholu již více než deset let na stejné úrovni.


Mohlo by vás zajímat

5 DOBRÝCH DŮVODŮ, PROČ JÍDLO DŮKLADNĚ ROZŽVÝKAT: ČÍSLO DVĚ SE VÁM BUDE LÍBIT

07.08.2024 | Žvýkání je klíčovým krokem v procesu trávení, který začíná ještě před tím, než sousto opustí naše ústa. I když může být snadné přehlédnout, jak často žvýkáme, je to důležitá součást celkového zdravotního a trávícího procesu. Kolikrát byste měli žvýkat jedno sousto než ho polknete?

Sapa nezklamala! Inspekce tu odhalila 170 kg nevyhovujících potravin a nelegální výrobnu masa

18.08.2024 | Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) spolu s policií zajistili v pražské tržnici Sapa 170 kilogramů nevyhovujících potravin a objevili nelegální výrobnu mletého masa. Provozovateli chyběly doklady o původu potravin a obaly od masa byly porušené. SVS o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

OVESNÉ SUŠENKY V PŘESTROJENÍ ZA ZDRAVOU SNÍDANI? OBSAHUJÍ VÍC CUKRŮ NEŽ OREO

25.07.2024 | Ovesné sušenky jsou často prezentovány jako zdravá svačina nebo snídaňová volba, zejména díky jejich hlavní složce - ovsu. Oves je bohatý na vlákninu, bílkoviny a různé živiny, což z něj činí výživnou potravinu. Avšak ovesné sušenky, které najdeme na pultech obchodů, často obsahují značné množství cukru, což může zcela změnit jejich nutriční profil a z nich činí méně zdravou volbu, než by se na první pohled mohlo zdát.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.