Němečtí výrobci potravin sníží obsah cukru ve svých produktech

Němečtí výrobci potravin sníží obsah cukru ve svých produktech

20.12.2018 ČTK

Němečtí výrobci potravin sníží v příštích letech obsah cukru ve svých produktech. Dohodli se na tom s ministryní výživy a zemědělství Julií Klöcknerovou (CDU).

Ta chce chce tímto způsobem bojovat proti rostoucí obezitě a zdravotním problémům, které s nadměrnou konzumací cukru souvisejí.

Nadváhou ve spolkové republice podle aktuálních čísel ministerstva trpí 47 procent žen a 62 procent mužů. Téměř pětina dospělých je obézních, u dětí a mladistvých jich má nadváhu kolem 15 procent.

Protože nadváha a obezita, k nimž nadbytečná konzumace cukru výrazně přispívá, s sebou nese řadu zdravotních komplikací, včetně onemocnění oběhové soustavy, čelila Klöcknerová tlaku, aby spotřebu cukru omezila. Ministryně tak nechtěla činit zákonnými prostředky, jako třeba zvyšováním daní u výrobků obsahujících cukr, ale vsadila v první řadě na dohodu s výrobci.

Na základě dohody by měl do roku 2025 klesnout například obsah cukru v cereáliích určených pro dětské snídaně, a to o nejméně 20 procent. V dětských jogurtech má být pokles nejméně desetiprocentní a v nealkoholických nápojích 15procentní.

Dohodě, která počítá i se snižováním obsahu soli a tuků, ale kritici vyčítají, že obsahuje pouze málo konkrétních cílů a také to, že nepočítá se sankcemi za případné nesplnění cílů. Ministryně Klöcknerová však tvrdí, že pokud průmysl nebude spolupracovat, je připravena zvážit další opatření.


Mohlo by vás zajímat

Na Brněnsku otevřel bezoobslužnou prodejnu, ke vstupu stačí tlačítkový telefon

05.09.2024 | Majitel a zakladatel firmy na výrobu potravin a pochutin z hmyzu Grig Adam Dostál otevřel ve Veverských Knínicích na Brněnsku patrně první bezobslužnou prodejnu v Česku, do které lze vstoupit i bez aplikace v chytrém telefonu a bankovní identity. Stačí tlačítkový telefon a vstupní kód zaslaný prostřednictvím sms. Bezobslužné prodejny bez personálu jsou podle něj fenoménem budoucnosti, který stále stojí na začátku, řekl ČTK.

ČEŠI VEDOU V PITÍ ALKOHOLU: KAŽDÝ DEN ZEMŘE 2200 LIDÍ

26.07.2024 | V evropském regionu umírá denně na následky konzumace alkoholu 2200 lidí, jak uvádí server rakouské televize ORF. Česká republika je třetí v pořadí evropských zemí s nejvyšší konzumací čistého alkoholu na osobu, po Gruzii a Rumunsku.

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.