Studené jaro: Provozovatelé restaurací přišli už o čtvrtinu tržby

Studené jaro: Provozovatelé restaurací přišli už o čtvrtinu tržby

22.05.2019 Jana Čiháková

Studené jarní počasí snížilo restauracím s venkovním posezením tržby. Podle společnosti Storyous, která zkoumala v 650 provozovnách data od dubna do poloviny května, mělo 45 procent restaurací nižší tržby, meziročně klesly o čtvrtinu.

Zahrádku má v ČR zhruba 40 procent restauračních podniků, dopad na sektor je tedy podstatný, uvedla společnost. Úbytek hostů pijících pivo potvrdila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Začátek května byl podle Českého hydrometeorologického ústavu nejchladnější od roku 2000, průměrná teplota byla 9,1 stupně Celsia. "To je špatná zpráva pro restaurace, které lákají hosty na posezení na zahrádkách. V tak chladném počasí přichází o významnou část klientely. Podle našich odhadů, které vychází z porovnání příjmů restaurací, sledovaným podnikům, klesly tržby v průměru o 24,9 procenta," uvedl Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous, která vyvíjí pokladní systémy.

Zahrádky se jentak neotevřou

Například majitel restaurace Malešický mikropivovar Michal Kroupa chtěl otevřít zahrádku na začátku dubna. "Minulý rok byl květen náš nejlepší měsíc díky tomu, že léto prakticky už v květnu začalo. Doufali jsme, že letos to bude stejné, proto jsme připravili menu inspirované posezením u táboráku. Letošní květen bude ale zřejmě naopak nejslabší, venkovní posezení nabídneme nejdříve v druhé polovině měsíce," řekl.

Úbytek hostů potvrzuje pivovarský svaz. "Letos se k nám počasí otočilo zády a zažíváme jedno z nejchladnějších jar za dlouhé roky. Loňská, ale i předloňská letní sezona byla extrémně dlouhá a plná tropických dní, což podpořilo spotřebu čepovaného piva na zahrádkách. Ty se tak plnily zákazníky již od dubna, což se podepsalo pod rekordní výsledky celého pivovarského oboru," řekla ČTK Ferencová. Letošní výsledky podle prvních odhadů budou slabší než loňské.

V ČR je podle Storyous přes 7000 restaurací se zahrádkou, v Praze jich je zhruba 1400. Podle Třeslína jsou zahrádky pro restaurace důležitější od začátku platnosti zákazu kouření v restauracích. "Jsou v podstatě jedinou volbou pro kuřáky, kteří nechtějí neustále odbíhat od stolu, aby si venku mohli zapálit," řekl. Storyous nabízí restauracím pokladní systémy.

České pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, u kterého se meziročně zvýšila výroba o 11,8 procenta. Spotřeba piva v Česku se ale loni také zvýšila, a to o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. Na jednoho Čecha tak loni průměrně připadlo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více, uvedl již dříve svaz.


Mohlo by vás zajímat

SZPI zakázala prodej halucinogenních bonbonů, obsahovaly výtažek z muchomůrky

05.09.2024 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej želatinových bonbonů, které obsahují látku muscimol. Jde o neurotoxin, tedy silný tlumič centrálního nervového systému, a halucinogen vyskytující se v muchomůrce červené. SZPI o tom informovala v tiskové zprávě.

VINAŘSKÝMI AKCEMI TO ŽIJE! TIPY, KAM ZAVÍTAT

21.07.2024 | Vínomilci, zbystřete! V České republice to poslední dobou žije vinařskými akcemi, které vám doslova vyrazí dech. Celoročně se konají různé spojené s moravskými a českými víny, je jich opravdu spousta. Ale co je nejvíc top? Určitě vinobraní! Tyto slavnosti jsou zkrátka zážitkem roku a lidé je milují. Pojďme se na ně podívat zblízka.

BURČÁK JE TADY! NENALEŤTE ALE NEPOCTIVCŮM A CHTĚJTE ZÁRUKU ČESKÉHO VÝROBKU

09.08.2024 | Letos si burčák užíváme podstatně dříve. Podle vyjádření Svazu vinařů zhruba o 20 dní. Jako burčák se smí na českém trhu ALE označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt, což někteří prodejci nedodržují. Jak jim nenaletět?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.