04.01.2013 Ing. Jana Poděbradská
Mandle jsou plody mandloně obecné, stromu, který dorůstá výšky až 7 metrů. Z jednoho stromu lze sklidit 50 až 60 kg mandlí. U nás lze mandloň úspěšně pěstovat jen v nejteplejších oblastech, proto se k nám spíše dovážejí. Mandle je jádrem semena tohoto stromu, které je pokryto slupkou, která je nejdříve světle okrová a později tmavne do odstínů hnědé. Vše je pevně uzavřeno v tvrdé skořápce.
Rozlišujeme dva druhy mandlí, a to hořké a sladké. Oba druhy mají podobné složení, ale hořké obsahují 5 % amygdalinu, zatímco ty sladké pouze 0,1 %. Právě kvůli amygdalinu, který způsobuje hořkost, je konzumace většího množství hořkých mandlí škodlivá, neboť produktem rozloženého amygdalinu je kyanovodík. Pro dospělého člověka může být nebezpečná dávka již deseti hořkých mandlí.
Mandle jsou prastarou plodinou, dočteme se o nich již ve Starém zákoně. Dle historiků se mandle začaly pěstovat v dnešním Řecku a brzy se staly oblíbenou pochoutkou na celém světě. Ve 14. století byly mandle v Itálii považovány za záruku spokojeného manželství. Ženich s nevěstou proto dostali při svatbě pět slazených mandlí, jež měly znázorňovat atributy šťastného manželství – zdraví, bohatství, štěstí, plodnost a dlouhověkost.
Běžně u nás můžeme koupit mandle loupané, neloupané, pražené, naložené v medu, solené,obalené cukrem, karamelem nebo čokoládou. Mnohé cukrovinkya především vánoční cukroví nebo marcipán se bez mandlí neobejdou. Bez nich by to nebylo to pravé ořechové, v tomto případě tedy mandlové. Mandle se však hodí i do některých salátů nebo ke gurmánským úpravám masa.
Mandle jsou ideální pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby, a to především díky obsaženým minerálům. Najdeme v nich hořčík (až 300 mg na 100g), vápník (cca 250 mg na 100g), draslík, zinek a železo. Konzumace mandlí se doporučuje, právě kvůli vysokému obsahu železa, lidem trpícím chudokrevností. Mandle však obsahují i velké množství vlákniny, která je prevencí zácpy a pomáhá udržovat střevo čisté.
Mandle obsahují také řadu antioxidantů, které naše tělo chrání před volnými radikály. Chrání především naše cévy a srdce před degenerací a předčasným stárnutím. Výsledky studie ukázaly, že konzumace mandlí může pomoci zabránit rozvinutí cukrovky II. typu a srdečních onemocnění.
Obsahují však i nezanedbatelné množství tuků, kterých se ale při rozumné konzumaci nemusíme bát. Jejich nenasycené mastné kyseliny jsou naopak zdraví velmi prospěšné. Energetická hodnota 100 g mandlí je asi 570 kcal.
Mandlový olej patří mezi nejluxusnější kosmetické oleje. Je vhodný pro vnitřní i vnější použití. Vnitřně se mandlový olej doporučuje hlavně při potížích zažívacího traktu. Výborný je však i pro ošetření suché a citlivé pleti, najdeme ho proto v mnoha kosmetických přípravcích. Vysušenou, stárnoucí a namáhanou pokožku dokáže rychle vyživit a zregenerovat.
05.06.2014 | Stojí na pomezí mezi ovocem a zeleninou, její části jsou jedovaté, ale přesto patří mezi nejchutnější jarní plodiny.
24.06.2014 | „Dneska už se nedá koupit dobrý chleba.“ „Bílé pečivo je nevhodné a nezdravé.“ „Chléb je dnes nesmyslně vylepšován chemickými přípravky.“ Pravda nebo mýty?
08.08.2014 | Herce, režiséra, autora Romana známe především jako doktora Lišku ze seriálů Rodinná pouta a Velmi křehké vztahy. Jaký je ale v kuchyni?
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.