19.11.2016 Redakce
Máme pro vás recept na skvělou hráškovou polévku
Ingredience:
Hrášek 500 g
Šalotka 2 ks
Extra panenský olivový olej Vasco da Gama 1 lžíce
Sůl dle chuti
Čerstvý kozí sýr 100 g
Pórek 1 ks
Máslo 1 lžíce
Zeleninový vývar 750 ml
Pepř dle chuti
Řeřicha na ozdobu
Postup:
Šalotku nasekejte nadrobno, bílou část pórku pečlivě omyjte a nakrájejte. Rozpusťte v kastrolu máslo s olivovým olejem a opečte na něm nejprve šalotku. Po 5 minutách pozvolného restování přidejte na dalších 5 minut pórek. Nezapomeňte míchat. Přisypejte čerstvý nebo mražený hrášek, zalijte vývarem a nechte 15 minut vařit.
Základ polévky nechte trochu zchladnout a pak ho propasírujte. Můžete také požít tyčový mixér, ale při pasírování se do hotové polévky nedostanou slupky hrášku a krém je jemnější. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem podle potřeby.
Při podávání ozdobte každou porci nadrobeným kozím sýrem a čerstvou řeřichou.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.