07.07.2015 Mgr. Kateřina Kmecová
Bramborová pochoutka z německy mluvící části Švýcarska, v podstatě obdoba našich bramboráků. Původně selská snídaně v kantonu Bern se rozšířila do celého Švýcarska.
„Připravují se z vařených nebo syrových brambor, nahrubo nastrouhaných. Osolené syrové brambory se chvíli obdělávají na pánvi, poté se z nich vytvarují placky, které se nechají dopéct v troubě. Pokud chceme použít vařené brambory, připravíme si je den předem, osolíme a rovnou tvarujeme malé lívanečky, které smažíme na másle nebo sádle. Kromě této základní receptury existuje celá řada variant – s kousky slaniny, sýra, cibulkou, rajčaty, kmínem i rozmarýnem. Rösti se podávají jako příloha i hlavní jídlo,“ vypráví režisér František Pojdl, který žije dlouhodobě ve Švýcarsku.
25.04.2024 | Za velkými věcmi stojí mnohdy náhoda. Ať už jde o objevení Ameriky, antibiotik, teflonu, nanuku, kostky cukru, anebo právě rámenu - vydatného asijského vývaru, s pořádnou zeleninovou náloží, vejcem a hlavně porcí nudlí, který zaútočil na chuťové pohárky Evropanů tak přesvědčivě, že v jejich jídelníčku nadobro zdomácněl.
01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.
08.11.2023 | Mini-langoše plněné sýrem podle Pavla Berkyho, to je dobrota, kterou si rozhodně zamilujete. A to nejen pro skvělou chuť. Upoutá vás i nenáročná příprava...
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.