ZAPOMENUTÝ VÁNOČNÍ POKLAD: KAPR, ŘÍZEK, ANEBO STAROČESKÝ KUBA?

ZAPOMENUTÝ VÁNOČNÍ POKLAD: KAPR, ŘÍZEK, ANEBO STAROČESKÝ KUBA?

23.12.2022 REDAKCE

Původní duch Vánoc už je nějaký pátek tatam. Není divu, že na kubu, který dříve ovládal vánoční tabule zcela běžně, se už v řadě domácností zapomnělo. Je to ale škoda. Z nutričního hlediska má rozhodně co nabídnout!

Jídlo, které by si dnes zasloužilo renesanci pro své nutriční hodnoty a originální chuť, bývalo kdysi jen jakousi z nouze ctností. Připravovalo se z lehce dostupných, laciných surovin a zejména v zimě nahrazovalo vydatnější masové pokrmy. Navíc na dlouhou dobu zasytilo a během studených dnů i příjemně zahřálo. Původně se kuba nepřipravoval jen výhradně o svátcích, přesto je jídlo právě s nimi obvykle spojováno. Dá se předpokládat, že jeho kořeny sahají hluboko do minulosti, až do dob předkřesťanských, kdy o nějakých Vánocích u nás nebylo ani vidu ani slechu.

HOUBY VZATÉ NA MILOST

Naši předci, staří Slované, chovali les a jeho dary ve veliké úctě. K přírodě se stavěli pokorně, s plným vědomím její síly. Živili se z přírodních zdrojů, lovili zvěř a sbírali plody. Houby považovali za dobrou alternativu masa a využívali je pravidelně v rámci kuchyně. V prosinci oslavovali tzv. Kračun, svátek zimního slunovratu, který lze považovat za předchůdce současných Vánoc. Kromě nejrůznějších rituálů připravovali slavnostní menu, jehož součástí s největší pravděpodobností býval i zmiňovaný houbový kuba.

S nástupem křesťanství se řada pohanských zvyklostí zadupala do země, nicméně houby – přestože šlo do určité míry o pohanský symbol – dostaly milost. I nadále se objevovaly na stolech prostých i bohatých lidí, velké oblibě se těšily i v rámci slavnostních tabulí na panských dvorech. Mnohde bylo i pravidelnou povinností poddaných odevzdávat vrchnosti určité množství nasbíraných hub. Je doloženo, že i církevní hodnostáři a velké autority své doby, Cyril a Metoděj, platili za příležitostné konzumenty těchto lesních darů.

JAK PRAVÍ TRADICE

Houbový kuba se na slavnostních stolech objevoval v rámci vánočních oslav daleko dříve než kapr a bramborový salát. Tradice svátku praví, že až do večera se na Štědrý den nesmí konzumovat maso a vhodnou alternativou, která zasytí i chutná, byl a je právě zmiňovaný kuba. V některých domácnostech se dodnes servíruje k obědu, případně se nabízí jako bezmasý předkrm štědrovečerního menu. Setkat se můžete i s více variacemi receptu, třeba s přidanými škvarky, případně s rýží nebo jáhlami namísto ječných krup.

Houbový kuba je oblíbené postní jídlo, které je vhodnou přípravou na sváteční, převážně masité hodování. Obvykle se připravuje z krup, proč ale letos nevyzkoušet něco nového a nenahradit je pohankou? Tahle starobylá, v současnosti neprávem opomíjená obilnina má totiž mnoho výhod. Je to mimořádně zdravá potravina, obsahující spoustu kvalitních bílkovin, vlákniny, stopových prvků i vitaminů. Má příjemnou oříškovou chuť a je uvařená rychleji než kroupy. A s houbami a majoránkou si výborně rozumí. Tak dobrou chuť a pěkné svátky!

JAK NA NĚJ?

Pohankový kuba, Voňavá pohanka s houbami, bramborami a ozdobená rukolou

BUDETE POTŘEBOVAT:

320 g pohanky Menu Gold

40 ml oleje

200 g cibule

200 g směsi hub (žampiony, hlíva ústřičná)

Zeleninový vývar

Majoránka

200 g brambor

20 g rukoly

POSTUP:

Na rozehřátém oleji zarestujeme najemno nakrájenou cibuli a houby. Na části oleje lehce orestujeme také pohanku a zalijeme zeleninovým vývarem v poměru 1:1,5. Tři minuty povaříme, zakryjeme a dáme do tepla na cca 20 minut odpočinout.  Na kostičky nakrájené brambory předvaříme. Vložíme na plech a zapečeme při 180 °C do zlatova. Hotovou pohanku smícháme s houbami a ochutíme majoránkou. Před podáváním ještě společně zapečeme 8 minut na 180 °C. Na talíři k pohanku s houbami přidáme pečené brambory a dozdobíme rukolou.

 


Mohlo by vás zajímat

SALÁTY NEMUSEJÍ BÝT "HLADOVÉ": BÍLKOVINOVÉ BOMBY, KTERÉ ZASYTÍ

23.01.2024 | Podle loňského průzkumu společnosti eToro si novoroční předsevzetí plánuje každý druhý Čech, z toho polovina se zaměřila na zdraví a duševní pohodu. Strava je palivo lidského těla, proto byste ji neměli podceňovat a dbát na nutričně bohatý jídelníček.

FARMÁŘSKÉ TRHY JSOU V PLNÉM PROUDU! SVS ZAHAJUJE ČETNÉ KONTROLY

04.04.2024 | S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinární správa (SVS) proto směřuje své kontroly i do této oblasti. Farmářské trhy jsou zajisté přínosem pro spotřebitele i malovýrobce. Na druhou stranu však přinášejí také zvýšená rizika z hlediska hygieny potravin. I proto jsou každoročně pod důsledným dohledem úředních veterinárních lékařů. V loňském roce provedla SVS na trzích 397 kontrol (v roce 2022 jich bylo 401). Podíl kontrol se závadou meziročně klesl o tři procenta na 16 procent.

ŠKODA HROZNŮ JEN NA ZOBÁNÍ: TIPY, JAK VÍNO VYUŽÍT PŘI VAŘENÍ

01.11.2023 | Období sklizně hroznů vyhlížejí každoročně především vinaři a věrní konzumenti lahodného nápoje. Hroznové víno však má mnohem více kulinářských využití. Uplatnění najde jako mražené osvěžení, ozdoba dezertů i součást netradičních masových pokrmů. Ale pouze za předpokladu, že se jej spotřebitelé nesnaží znehodnotit dřív než z něj vůbec stihnou připravit kulinární bombu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.