Nebezpečné potraviny

KILA TÝRANÝCH RYB NA CESTĚ Z ČESKA DO RAKOUSKA

23.05.2023 | Veterinární inspektoři z Jihočeského kraje spolu s pracovníky tamního Celního úřadu odhalili při společné kontrole v Kaplici dodávku přepravující ve zcela nevhodných podmínkách živé a mrtvé ryby, další živé vodní živočichy a potraviny živočišného původu. Podle vyjádření řidiče dodávky (cizího státního příslušníka) směřovala zásilka do Rakouska. Většinu produktů vezl z pražské tržnice SAPA vozidlem, které nebylo vybaveno chladícím zařízením.

OBAVY NA MÍSTĚ? ČAJE PLNÉ JEDŮ

22.05.2023 | Světem potravin v posledních týdnech proletělo další varování, které postavilo čaje do ne zcela přívětivé role. Podle výsledků šetření inspekce se totiž ukázalo, že někteří producenti několikanásobně překračují limity povolených látek. Mezi rizikové sloučeniny, které se v čajích objevují, pak patří zejména rezidua pesticidů a některé alkaloidy. V obou případech jde o látky, které mohou mít nebezpečné až fatální účinky. Jsou ale na místě oprávněné obavy čaje konzumovat?

LABORATORNĚ VYPĚSTOVANÉ MASO MŮŽE BÝT NEBEZPEČNÉ

09.05.2023 | Laboratorně vypěstované potraviny mohou být zdraví nebezpečné, řekl v rozhovoru s agenturou Reuters italský ministr zemědělství Francesco Lollobrigida. Jídlo tohoto původu označil za "břečku", která nikdy nemůže chutnat jako skutečné maso nebo ryba. Italská pravicová vláda v březnu navrhla zákon, který zakazuje dovoz a výrobu potravin vzniklých kultivací buněk či tkání získaných z obratlovců. Norma obdobně cílí i na krmiva pro zvířata laboratorního původu.

HMYZ JAKO TAJNÁ PŘÍSADA: HRAJÍ S NÁMI VÝROBCI NEBEZPEČNOU HRU?

03.05.2023 | V poslední době se setkáváme s šířením celé řady zavádějících informací na téma hmyzu a jeho „tajného“ přidávání do běžných potravin, což údajně může vést i k ohrožení zdraví spotřebitele. Pravdou je, že určité druhy hmyzu jsou na trhu zcela legálně, protože Evropská komise nedávno schválila několik nařízení povolujících jejich uvádění na trh jako nové potraviny. SZPI v tuto chvíli nemá žádné konkrétní informace o tom, že by byl hmyz do potravin přidáván nelegálně tak, aby o tom spotřebitel nevěděl a aby jeho konzumace představovala jakékoliv riziko pro lidské zdraví.

VETERINÁRNÍ DOZOR U DRŮBEŽÍHO V ČR? OSTATNÍ ZEMĚ MOHOU ZÁVIDĚT

17.04.2023 | Všechna zvířata poražená na jatkách v ČR včetně kuřat musí být povinně prohlédnuta pracovníky Státní veterinární správy (úředním veterinárním lékařem a úředním veterinárním technikem). Každé zvíře je veterinárním dozorem prohlédnuto před porážkou i po porážce tak, aby se do obchodů či ke zpracování dostalo pouze maso ze zdravých zvířat. Závadné kusy či partie jsou vyřazovány, aby nedošlo k ohrožení zdraví konzumentů.

MASO, RYBY, PIVO, SÝRY: NEBEZPEČÍ, KTERÝM SE ZABÝVÁ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN

31.03.2023 | Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v potravinách při jejich přípravě a zpracování, vyvolává zdravotní obavy.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ČAJ VYLEPŠENÝ KOKTEJLEM ALKALOIDŮ V TRŽNÍ SÍTI

29.03.2023 | V bylinné čajové směsi našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce patnáctkrát více pyrolizidinových alkaloidů, než připouští zákonný limit. Jde o kilogramové balení s názvem Energie - bylinná čajová směs od výrobce Byliny Mikeš z Číčenic. Inspekce doporučuje spotřebitelům, aby si čaj z této směsi nevařili, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

NEMOCNÉ KACHNY NA JATKÁCH: CHOVATELE NEMINE POSTIH!

16.03.2023 | Jihočeští veterináři řeší případ chovatele, který opakovaně dodal na jatka nemocné a trpící kachny. Na chovatele podali veterináři trestní oznámení, případ vyšetřují policisté. ČTK to řekli zástupci jihočeských veterinářů.

POTRAVINY ZE TŘETÍCH ZEMÍCH JSOU PROBLÉM, VARUJE INSPEKCE

09.03.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.