27.04.2022 | Otočit život o 180 stupňů, zvlášť když máte našlápnutou kariéru úspěšné brand managerky, chce sakra odvahu. Není ale výzva, která by pro nejkrásnější amatérskou kuchařku roku 2021, Besky, nebyla lákavá – obzvlášť, když ton ve vás rezonuje v každé vůni, chuti i detailu…
26.04.2022 | Kjótský výrobce přístrojů pro jemnou mechaniku Shimadzu Corp. plánuje ve spolupráci s Ósackou univerzitou a tokijskou konzultační společností Sigmaxyz Inc. využít technologii 3D tisku k výrobě umělého masa tedy masa produkovaného pomocí umělého pěstování živočišných buněk. Maso vytištěné na 3D tiskárně by se mohlo prodávat na výstavě Expo Osaka – Kansai v roce 2025.
26.04.2022 | Ministerstvo zemědělství České republiky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňují na nutnost dodržování požadavků právních předpisů v oblasti informování spotřebitelů o skutečném místě původu potravin. Výše uvedené souvisí s naléhavou situací týkající se celé řady potravin, které mají na etiketě klamavý odkaz na místo provenience, resp. místo původu výrobku. Jedná se o případy, kdy potravina svým označením vytváří dojem, že má vztah k určitému geografickému místu, na kterém není vyráběna, přičemž na potravině či etiketě současně není uvedeno skutečné místo původu této potraviny.
25.04.2022 | Desetina Čechů preferuje stravu s omezením či vyloučením masa a čtvrtina plánuje konzumovat více rostlinných produktů a méně masa a živočišných produktů. Pro téměř tři čtvrtiny lidí jsou však vegetariánské a veganské alternativy dražší než klasické produkty a nepovažují je za zdravější než masové výrobky. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos a Asociace společenské odpovědnosti.
22.04.2022 | Velkou rozkolísanost cen vyřeší zákon o cenách, který by například limitoval slevové akce. Řekl to ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) po dnešním jednání se zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků. Schůzka se konala poté, co ministr ve středu oznámil, že antimonopolní úřad (ÚOHS) začal minulý týden monitorovat ceny másla, vepřového a kuřecího masa a pečiva.
19.04.2022 | Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.
19.04.2022 | Vláda ve středu projedná návrh změny svého nařízení, který letos umožní zemědělcům využít půdu ponechanou ladem k pastvě nebo obdělávání a stále pobírat dotace určené pro ekologické zemědělství. Cílem je podpořit produkci potravin v reakci na růst cen.
14.04.2022 | Rostliny vybrané přímo v porostu putovaly do laboratoře, ve které vědci podpořili dalším pěstováním vlastnosti, které jsou v obou zmíněných směrech žádané. Zatím šlo především o velké šťavnaté listy vhodné pro konzumaci jako zelenina, případně také dlouhý stonek využitelný na přadné vlákno. Aktuálně vědci zkouší tzv. biofortifikaci neboli obohacení kopřivy o mikroprvky, např. selen nebo zinek, které většinou přijímáme ve formě potravinových doplňků. Takto obohacená rostlina by se uplatnila jak ve výživě lidí, tak i zvířat.
14.04.2022 | Stovky hospod, výčepů a restaurací v Česku dnes nabízejí hostům velikonoční pivní speciál zelené barvy ze Starobrna. Letos ho brněnský pivovar při příležitosti Zeleného čtvrtku uvařil už posedmnácté. Pro Čechy a Moravu Starobrno rozvezlo 3435 hektolitrů třináctistupňového speciálu, na Slovensko pak 350 hektolitrů.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.