Zaujalo nás

Minipivovarům se daří, Češi nyní budují jeden nový na Islandu

25.03.2021 | Plzeňská firma Joe's Garage Brewery, která za 13 let postavila v ČR i cizině 65 minipivovarů, vybuduje malý restaurační pivovar na severovýchodním pobřeží Islandu. Podle jejích majitelů a sládků Josefa Krýsla a jeho syna Petra začínají po roce od zmrazení poptávky opět pociťovat vyšší zájem investorů.

Velikonoční koleda bude dražší, jedno vejce bude stát přes tři koruny

24.03.2021 | Chovatelé prodávají letos klecová vejce do řetězců za 1,8 Kč, tedy o pět haléřů dráže než loni. Z podestýlkových chovů pak za dvě koruny, loni šlo o 1,75 Kč. Finální cenu pro spotřebitele si však určují samy obchodní řetězce, nejspíš bude vyšší než tři koruny, řekl dnes na tiskové konferenci místopředseda Českomoravské drůbežářské unie Zdeněk Mlázovský.

Víno překonalo českou pivní vášeň, na "hlavu" se ho vypije víc

23.03.2021 | Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem v Česku je víno, pivo je až na druhém místě. Podle průzkumu agentury Focus pro Vinařský fond konzumuje víno 73 procent dospělých, u piva je to 65 procent dospělých. Vinařský fond o výsledcích průzkumu informoval v tiskové zprávě.

Královéhradecký kraj zaregistroval dvě ohniska ptačí chřipky

22.03.2021 | V Královéhradeckém kraji byla potvrzena dvě nová ohniska aviární influenzy (ptačí chřipky). Jde o komerční chovy v obci Dobřenice a Novém Bydžově – Zábědově, ve kterých se aktuálně nachází cca 40 tisíc kusů kachen. Zároveň jde o první komerční chovy, které byly letošní vlnou ptačí chřipky v České republice zasaženy.

Pátek plný dobrých zpráv:Senát odmítl povinný podíl tuzemských potravin

19.03.2021 | Senát odmítl povinný podíl tuzemských potravin v českých obchodech. Novelu zákona o potravinách, která měla kvóty zavést již od příštího roku, vrátil Sněmovně s návrhem na vypuštění tohoto sporného návrhu.

Testování v potravinářských firmách dvakrát týdně je zbytečné

18.03.2021 | Potravinářská komora České republiky ve spolupráci se svými členy monitorovala záchyty pozitivních osob v jednotlivých potravinářských firmách. Jak vyplynulo z dalšího dotazování, záchyty jsou v řádech jednotek procent a již stávající testování je zejména pro malé a střední velmi zatěžující.

Pivovary: Nejvyšší prioritou je udržitelné řešení do budoucna

18.03.2021 | Diskuse o znovuotevření českých hospod utichla a návrat hostů k jejich stolům je v nedohlednu. Dlouhodobým uzavřením podniků přitom netrpí pouze ekonomika, ale také uspokojování základní lidské potřeby, prostého setkávání lidí v oblíbeném prostředí. Je proto nutné ocenit přístup pivovarů, které podporují hospodské tak, aby se lidé po uvolnění měli kam vracet.

Ředitel firemního stravování Staněk: Jsme aktivnější a zodpovědnější, než po nás chce stát

18.03.2021 | Generální ředitel společnosti Aramark, která provozuje přes 150 poboček firemního stravování v republice, ostřeji zaregoval na novinku v podobě povinného testování zaměstnanců, kdy podle jeho názoru stát přehodil na podnikatele to, co sám dlouhodobě zanedbával. Prakticky se totiž po firmách chce, aby za měsíc provedly tolik testů, kolik stát provedl za celý rok.

Pražští hygienici se ohradili proti kritickým tvrzením SZPI

17.03.2021 | Pražští hygienici se ohradili proti tvrzením Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že po převzetí části pravomocí inspekcí od hygieniků neznali provozovatelé kontrolovaných podniků ani nejzákladnější povinnosti.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.