Zaujalo nás

Ve většině zemí EU nepředstavuje údajně dvojí kvalita větší problém

06.04.2021 | Dvojí kvalita potravin, tedy prodej potravin ve stejném obalu, ale odlišného složení, je v naší zemi tématem už mnoho let. Jako prakticky všechny problémy překryla sice v poslední době i toto téma pandemie koronaviru, přesto je ale v současné době možná aktuálnější, než se na první pohled zdá.

Jak šel čas s kultovními medvídky: Cesta z prádelny až na Olymp

06.04.2021 | Vyrůstaly na nich generace našich prarodičů, rodičů, vyrostli jsme na nich my a chutnají i našim dětem. Barevní medvídci německé značky Haribo dosáhly úspěchu, o kterém si jejich zakladatel mohl nechat jenom zdát. Jak šel čas se slavnými cukrovinkami a co stojí za jejich neuvěřitelným vzestupem?

Povinné třídění kuchyňského odpadu: Jak by to vypadalo?

01.04.2021 | Kuchyňský odpad tvoří velkou část celkového odpadu, do budoucna bude třeba tuto otázku stále více řešit. Pilotní provoz už zahajují Teplice. Město si proto pozvalo firmu JRK, která dnes ve sběrném dvoře odpadky z některých popelnic roztřídí a spočítá, kolik gastroodpadu se v nich nacházelo. Město se tak dozví, kolik kuchyňského odpadu bude potřeba vytřídit.

Veterináři: Případů nálezů cizorodých látek v mase ubývá

31.03.2021 | Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinách živočišného původu loni meziročně klesl o 0,01 procentního bodu na 0,05 procenta, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Veterináři loni provedli skoro 93.000 vyšetření na závadné látky, počet měření tak meziročně vzrostl o 600. Ubylo nálezů u lovné a farmové zvěře i u sladkovodních ryb.

Za kolik si koupíte jedno (nejen) velikonoční vajíčko?

31.03.2021 | Průměrná cena vejce ve slevových letácích obchodních řetězců letos meziročně stoupla o čtyři haléře, kus se prodává za 2,26 koruny. Sdělili to přímo zástupci společnosti Česká distribuční, která je největším distributorem letáků v ČR.

Rybáři očekávají před Velikonocemi zvýšené prodeje

30.03.2021 | Rybáři očekávají před nadcházejícími Velikonocemi zvýšený zájem spotřebitelů o ryby. I přes omezení pohybu by lidé měli být schopni najít ve svém okresu prodejce, říká ředitel Rybářského sdružení ČR Michal Kratochvíl. Například podle Rybářství Kolář letos kvůli brexitu roste zájem o české ryby v zahraničí.

Zelený čvrtek se blíží, nezapomeňte na zelené pivo

30.03.2021 | Na Zelený čtvrtek, tedy v den, kvůli kterému původně vzniklo, se bude letos znovu prodávat zelené pivo z pivovaru Starobrno. Loni pivovar jeho prodej odložil až po otevření hospod a restaurací a prodávalo se tak až v květnu. O zahájení prodeje informoval pivovar v tiskové zprávě.

Margaríny na pizze a v sýrové omáčce? Čím nás klamou některé restaurace?

29.03.2021 | Většinu času v průběhu loňského roku byly restaurace zavřené, velká část z nich bojovala doslova o přežití. Že by ale všichni provozovatelé vsadili v zájmu záchrany na dobré karty, se říct nedá. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce totiž zveřejnili data, ze kterých lze lehce usoudit, že někteří z nich se snaží postavit českého spotřebitele do role hlupáka.

Bageta je kandidátem Francie na seznam nehmotného dědictví UNESCO

26.03.2021 | Paříž se rozhodla letos jako kandidáta na seznam nehmotného dědictví UNESCO nominovat tradiční postup výroby francouzské bagety. Podlouhlé bílé pečivo dostalo přednost před řemeslem zinkování střech v Paříži a vinařskými slavnostmi v Arbois. O svém rozhodnutí informovalo ffrancouzské ministerstvo kultury.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.