SILVESTR JE TADY! VÍTE, JAK SE DOSTALY NA STOLY JEDNOHUBKY?

SILVESTR JE TADY! VÍTE, JAK SE DOSTALY NA STOLY JEDNOHUBKY?

31.01.2023 REDAKCE

Finger Food, který se dá volně přeložit jako jídlo mezi prsty, je jedno z mála jídle, které si můžete dovolit jíst rukama i na těch nejhonosnějších společenských akcích, aniž byste se provinili stravovací etiketě. Nespornou výhodou jednohubek je i skutečnost, že je díky jejich malé velikosti můžete ochutnat třeba všechny a v ideálním případě nevytvoříte ani žádný nepořádek.

V dnešní době by téměř žádná společenská akce nebyla bez takových chuťovek úplná. Nemusí nutně jít o extravagantní záležitost, a často je tomu právě naopak. Nic nezkazí i tak jednoduché spojení, jakým je sýr a šunka. Setkat se ovšem můžete i se složitými kulinářskými kombinacemi, které vás přinejmenším nadchnou a překvapí.

FRANCOUZSKÉ ZAČÁTKY

Úplnou historii finger food není jednoduché vysledovat, nicméně za pomyslnou kolébku tohoto druhu občerstvení je považována Francie, země gurmánů a milovníků kvalitního vína.  Koncem 18. století začali Francouzi drobné porce jídla nazývat canapés, což je francouzský výraz pro pohovku. Důvod je prostý; označení bylo inspirováno jistou podobností s tím, jak jednotlivé ingredience „seděly“ na chlebu, podobně jako lidé sedávají na pohovkách.

Původní canapés měly zpravidla podobu tenkého kousku toustového nebo osmaženého chleba, namazaného rozličnými pomazánkami. Těm dominovala jedna základní ingredience, obvykle maso, mořské plody, sýr, zelenina nebo ovoce. Postupem času se jednohubky staly obecným pojmem pro všechna malá jídla často podávaná na večírcích.

Zkuste tyto kombinace

gallery

JEDNOHUBKY ZA PROHIBICE

Ve Spojených státech amerických významně vzrostla popularita finger food během éry prohibice v letech 1920–1930, kdy platil celonárodní zákaz výroby, dovozu, přepravy a prodeje alkoholických nápojů. Aby se zákazu naoko dostálo, a přesto si lidé přišli na své, navštěvovalo mnoho Američanů tajné bary, kde se alkoholické nápoje nelegálně podávaly. Mnoho z těchto provozoven bylo vybudováno v podzemních prostorách a suterénních místnostech bez potřebného zázemí.

Přečtěte si, co jsme psali o prohibici

Majitelé nicméně potřebovali poskytovat svým hostům také občerstvení, aby od nich domů neodcházeli zjevně opilí a zbytečně tak neupozorňovali na zakázané podnikání. Jako z nouze ctnost se tak začaly návštěvníkům podávat malé kousky jídla, které se daly pohodlně konzumovat jednou rukou, zatímco ve druhé bylo možné držet sklenku s alkoholem. To navíc umožnilo relativně volný pohyb v obvykle těsných a přeplněných prostorech. I po zrušení prohibice zůstaly jednohubky nadále populární a staly se běžnou součástí večírků i jídelních lístků restaurací a barů.

MODERNÍ POJETÍ

Finger food, tedy jednohubky, se dnes kromě společenských akcí a večírků dobře uplatňují také v rámci průmyslu rychlého občerstvení. Důvod je prostý: jednoduchým a ekonomickým způsobem lze sestavit dostatek relativně atraktivních kombinací s využitím několika málo surovin. Ty je navíc možné snadno distribuovat.

Ve stáncích rychlého občerstvení, tzv. fast foodech, dnes najdete nejrůznější finger food varianty. Jednou z nejpopulárnějších a zároveň vysoce efektivní variací jsou kuřecí nugety. Důvodem oblíbenosti je jejich pohodlná konzumace díky předchozímu průmyslovému odstranění kostí, kůže a chrupavek. Dalším oblíbeným příkladem jsou nejrůznější wrapy, často s kuřecím masem, sýrem a hlávkovým salátem, zabalené do tortilly. Jednoduché složení umožňuje efektivní a rychlou výrobu a zároveň opět snadnou a rychlou možnost, jak se uspokojivě najíst.

Jednohubky se díky svým atributům staly běžnou volbou i příjemnou nutností při formálních událostech a oslavách. Velkou výhodou je kromě chuťové pestrosti a celkové vizuální atraktivity jídla i možnost snadného pohybu hostů, kteří při konzumaci nepotřebují sedět a používat příbor. Atmosféra večírku se díky těmto chutným maličkostem lehce uvolní a hosté mezi sebou snadněji navážou kontakt.


Mohlo by vás zajímat

BURČÁK NÁS DLOUHO NAPÍNAT NEBUDE: TY PRVNÍ BUDOU ZA ČTYŘI DNY

29.07.2024 | Vinař Miloslav Machuča z Úval u Valtic na Břeclavsku začal sklízet první hrozny již dnes a předpokládá, že první burčák bude k dispozici již 1. srpna. Tento termín je prvním dnem, kdy lze tento oblíbený nápoj oficiálně nabízet. Letos vegetační průběh urychlil zrání všech plodin, což vede k časnějšímu zahájení sklizně. Machuča zároveň hodnotí letošní úrodu jako lepší než v předchozích letech.

JAKO OD PROFÍKA: POTĚŠTE SVÉ BLÍZKÉ DOMÁCÍ TOČENOU ZMRZLINOU

24.07.2024 | Domácí zmrzlina z kvalitních surovin a kontrolovaným obsahem cukru je jedním z nejatraktivnějších doplňků nejen letních zahradních a grilovacích party. Prosté zmrazení promíchaných surovin však nepřináší kýžený výsledek. Proto jsou v oblibě domácí výrobníky, které umožňují výrobu nadýchané zmrzliny nebo sorbetu. Jednu z nejatraktivnějších letošních novinek představuje zmrzlinovač Cuisinart ICE48E, s jehož pomocí lze v domácích podmínkách snadno připravit točenou zmrzlinu jako od profesionálů i další mražené dezerty.

VELIKONOČNÍ NÁKUP JE LEVNĚJŠÍ: CO, KDE A ZA KOLIK?

27.03.2024 | ngredience na velikonoční pečení jsou meziročně levnější v průměru o necelou pětinu. Zákazníci letos ušetří především za vejce (35 %), mléko (30 %) nebo mouku (27 %), nepatrně zdražilo pouze máslo. Průměrná sleva vybraných položek v akčních letácích byla letos 20 %.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.