Zaujalo nás

Z FRITÉZY DO TROUBY: HRANOLKOVÝ MEZNÍK, KTERÝ DOBYL SVĚT

30.01.2023 | Znáte legendární hranolky, které se připravují pečením v troubě bez oleje? Přesně tak, jde o značku McCain, která doslova přepsala postup přípravy hranolků v českých domácnostech. Víte však o tom, že společnost McCain vznikla v Kanadě jako rodinná firma, a ještě i dnes čerpá ze svých „rodinných kořenů“? Společnost podporuje generace farmářů na celém světě a společně aplikují principy udržitelného a regenerativního zemědělství.

ZMĚNY V OZNAČOVÁNÍ SLEV! JAK NAKOUPIT A NEPROHLOUPIT?

27.01.2023 | Informace o slevě musí obsahovat informaci o nejnižší ceně výrobku, za kterou jej prodávající nabízel a prodával v době 30 dnů před poskytnutím slevy.

GUINNESSOVKA MÁ NOVÝ REKORD! ZABODOVALY ZELENINOVÉ RŮŽE

26.01.2023 | Akce, která nesla název ČESKO-SLOVENSKO ZAVALÍ RŮŽE, přinesla kromě své řemeslné a charitativní linky také snahu o vytvoření největší kolekce růží na jednom místě technikou carvingu, tedy vyřezáváním ze zeleniny. Finální část probíhala v hypermarketu Globus v Praze Čakovicích, kde se 21. ledna 2023 podařilo shromáždit a vyřezat 3 123 ks růží.

CENY CUKRU V RUKOU OBCHODNÍCH ŘETĚZCŮ? NEKULA ŽÁDÁ VYSVĚTLENÍ

25.01.2023 | Cena cukru v obchodech stále roste. Od loňského září do prosince vzrostla o 44 %. Vliv na to mají nejen drahé energie, ale také vysoké obchodní přirážky supermarketů. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) proto obchodní řetězce vyzval dopisem, aby vysvětlily vysoké ceny cukru na pultech obchodů.

PROMĚNA PEKAŘSKÉHO ŘEMESLA: JAK SE PEKLO PŘED TŘICETI LETY A DNES...

25.01.2023 | Listopadová revoluce před třiatřiceti lety měla na pekařinu výrazný vliv. Státní pekárny, jejichž výroba podléhala centrálnímu plánování, se privatizovaly. Zároveň vznikly stovky soukromých řemeslných pekáren. Po odborné stránce došlo k zavedení nových výrobních metod a techologií, které umožnily flexibilní výrobu jak v rámci sortimentu, tak i času.

ZÁZRAČNÁ SPIRULINA? POZOR, MÁ I STINNÉ STRÁNKY

23.01.2023 | Spirulina je v dnešní době vyzdvihována, zvlášť samozvanými odborníky na zdravý životní styl. Pro její zařazení do běžného stravovacího plánu mluví spoustu pozitivních vlastností, které jsou dokonce ověřeny výzkumy. Jsou tu však i „ale“, o kterých už běžného spotřebitele nikdo příliš neinformuje. Silice, která si vysloužila nálepku „superpotraviny“ a patrně i za podivuhodných okolností, však nemusí být vhodná pro každého, může dokonce i ublížit.

INSPEKCE VARUJE PŘED OŠIZENÝM MAĎARSKÝM GULÁŠEM!

20.01.2023 | V maďarském guláši v konzervě, který pod značkou Pikok prodává řetězec Lidl, našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce méně masa, než bylo uvedeno na etiketě. Obsah masa měl činit 62,5 procenta, laboratorní rozbor potvrdil, že je to pouze 50 procent obsahu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Marek Bartík.

NAKOUPÍTE V PRVNÍ ZERO WASTE PRODEJNĚ?

20.01.2023 | Plýtvání potravinami je jedním z témat, která poslední léta rezonují veřejným prostorem. Potřeba se více zamýšlet na osobní úrovni nad tím, kolik potravin zbytečně končí v odpadkových koších, ještě stoupla v posledních měsících spolu s raketovým nárůstem cen potravin.

DALŠÍ RÁNA PRO PODNIKATELE! ZMĚNY V DPH MOHOU VÉST K ZAVÍRÁNÍ RESTAURACÍ

18.01.2023 | Zavedení jednotné snížené sazby DPH by mělo negativní dopady na gastronomii v podobě snížení ziskovosti podniků a vedlo by to i k zavírání restaurací a hospod, zejména na vesnicích a v malých městech. ČTK to řekl Luboš Kastner, který zastupuje restauratéry v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.