Zaujalo nás

INSPEKCE OPĚT VARUJE PŘED PEPŘEM Z KAMBODŽE: PESTICIDOVÉ PEKLO

08.11.2022 | V chilli papričkách z Kambodži nalezla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) koktejl osmi druhů pesticidů, přičemž každá z nich byla v zelenině v extrémně nadlimitním množství, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Marek Bartík.

SLIBEM NEURAZÍŠ: NA KTERÉ MARKETINGOVÉ FÍGLE SI VE SVĚTĚ POTRAVIN DÁT POZOR?

04.11.2022 | Bez dobře propracované marketingové strategie se v dnešní době neobejde většina podniků nabízejících zboží nebo služby, což není nic proti ničemu, pakliže nejsou spotřebitelům podávána klamavá a manipulativní sdělení. To se bohužel děje stále a nezřídkakdy ve všech oborech, svět potravin nevyjímaje. U kterých výrobků je například síla slova silnější než jejich skutečný přínos?

POTRAVINOVÁ BANKA NENÍ OBCHOĎÁK, LIDÉ SI TO ALE PLETOU

03.11.2022 | Ačkoli u nás potravinové banky začaly fungovat hned v porevolučních letech, o jejich existenci se ve větší míře veřejnost dozvěděla v souvislosti s bojem proti plýtvání potravinami. Na jejich služby se však již neobracejí jen nejchudší vrstvy obyvatelstva, v poslední době, symbolizované epidemií covidu, válkou a masivním zdražováním, míří pro balíčky se základními potravinami nové sociální skupiny, pro které je čím dál složitější obejít se bez pomoci.

NA KUBĚ SE ZASTAVILA VÝROBA HOSTIÍ, JEPTIŠKY NEMAJÍ MOUKU

03.11.2022 | Na Kubě se ve středu zastavila výroba hostií. Jeptiškám z řádu bosých karmelitek, které jako jediné tento druh oplatku na Kubě pečou, totiž došla mouka. Problémy s dodávkami mouky však na Kubě zaznamenávají také pekárny, před kterými se často tvoří dlouhé fronty, napsala agentura EFE.

VÍNA BUDE URČITĚ MÉNĚ: JDE JEN O TO, O KOLIK...

03.11.2022 | Sklizeň hroznů pro výrobu vína bude letos v České republice přibližně o 15 procent nižší než loni a o deset procent menší, než je dlouhodobý průměr. Důvodem je suché období od května do srpna a naopak silné srážky v průběhu září. V tiskové zprávě o tom dnes ČTK informoval Svaz vinařů.

OBÁVANÉ JE TADY! ZDRAŽOVÁNÍ SE PROMÍTÁ DO KVALITY STRAVY

31.10.2022 | Růst cen ovlivnil kvalitu stravování více než poloviny Čechů. Vyplývá to z průzkumu stravovacích návyků stravenkové společnosti Edenred mezi 5700 lidmi. Pětina oslovených v průzkumu uvedla, že se stravuje hůře než před rokem a 6,5 procenta, že se stravuje DOKONCE výrazně hůře.

MINISTERSTVO ZVÝŠÍ LIMITY PRO ŠKOLNÍ JÍDELNY: NÁRŮST O 20 PROCENT

31.10.2022 | Ministerstvo školství (MŠMT) plánuje o 20 procent zvýšit finanční limity na nákup potravin pro školní jídelny, úřad to uvedl na svém webu. Nové limity, kterými chce MŠMT reagovat na růst cen potravin, by měly podle náměstka sekce vzdělávání a mládeže Jana Mareše platit od února 2023.

VÍNO NA UV OTISK PRSTU: VĚDCI VYZRÁLI NA FALŠOVÁNÍ

27.10.2022 | Pančování vína stejně jako uvádění nesprávného místa geografického původu přináší vinařům mnohamilionové ztráty. V současnosti přitom neexistuje jasná metoda, jak tyto problémy, které jsou i v českém prostředí běžné, rychle a účinně odhalovat. To se snaží změnit vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně pomoci metody tzv. UV otisku prstu. Metodu budou nyní zkoušet na vzorku 100 vín odrůdy Sauvignon z pěti zemí. V případě pozitivních výsledků budou analýzy rozšířeny na větší soubor vín, čítající až několik stovek vzorků.

ZELENINA PATRNĚ JEŠTĚ PODRAŽÍ: CO ALE SENIOŘI, DĚTI A NEMOCNÍ?

26.10.2022 | Pro sociální podnik Český produkt z Vícenic u Náměště nad Oslavou, který dodává loupanou zeleninu do škol a nemocnic, je nyní podnikání těžší kvůli drahé elektřině a pohonným hmotám. Navíc se nedá odhadnout, jak se budou dál vyvíjet ceny zeleniny, řekl ČTK jednatel Radek Juřena. Byl mezi třemi výrobci, kteří dnes v Jihlavě převzali certifikát Vysočina regionální produkt.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.