Zaujalo nás

Evropský gigant v oblasti mraženého jídla se chystá na umělé rybí maso

14.09.2021 | Evropský gigant v oblasti mraženého jídla, společnost Nomad Foods, se chystá laboratorně vyrábět rybí maso. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Potravinářský dokument: Nutri-score by mělo řešit velikost porce

14.09.2021 | Systém značení Nutri-score by měl zohledňovat velikosti porce nebo způsoby přípravy polotovarů, jako je například smažení. Doporučuje to dokument odborné skupiny při České technologické platformě pro potraviny, který ČTK předali zástupci Potravinářské komory ČR.

Stát chce finančně pomoci zvyšování produkce ryb v tuzemsku

13.09.2021 | Stát chce finančně pomoci tuzemskému rybářství tak, aby celková produkce ryb v Česku do roku 2030 stoupla ze současných zhruba 20 000 tun ročně. Podle odhadů ministerstva by mohlo jít o nárůst o 0,4 až dvě procenta, hlavně díky budování nových kapacit.

Medokomerc: Med zdraží o 20 %, na jaře už nebude vůbec

10.09.2021 | Med v dohledné době velmi rychle zdraží, a to až o pětinu. Na vině je nedostatečné množství medu letos vyprodukovaného v Česku a velmi výrazné zdražení medu na světových trzích, kde poptávka převyšuje nabídku. Kvůli aktuální nelehké situaci lze očekávat, že své podnikání ukončí zhruba 10 % evropských zpracovatelů.

Pandořina skříňka povinného označování rizikovosti potravin

09.09.2021 | Snahy Evropské komise reagující na tlak některých zájmových skupin i členských zemí EU „usnadnit“ orientaci spotřebitelů ve výběru potravin prostřednictvím systémů barevného označování rizikovosti potravin se podle Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) zatím jeví jako další ze zbytečných projektů potravinářského inženýrství, který ve svých důsledcích přinese více škody než užitku.

Systém školního stravování volá po změně! Chybí lidé, kuchařky stárnou

06.09.2021 | Ve školních jídelnách je nedostatek kvalifikovaného personálu a lidé, kteří tam pracují, nejsou dostatečně ohodnocení. Věkový průměr kuchařů a kuchařek v jídelnách je 55 let a hrozí, že do deseti až 15 let odejde velká část pracovníků do důchodu.

Vývoz potravin z Británie do EU výrazně klesl, nejhůře dopadlo hovězí a sýr

03.09.2021 | Vývoz potravin a nápojů z Británie do Evropské unie zaznamenal v první polovině roku "katastrofální" pokles kvůli překážkám obchodu spojeným s odchodem království z EU. Nejhůře zasažený je vývoz hovězího masa a sýrů. Uvedla to britská Federace pro potraviny a nápoje (FDF).

Z ordinace do ordinace aneb Víc než poutavá historie cukrové vaty

02.09.2021 | Cukrová vata. Připomíná nám dětství a chutná jako ten nejsladší sen. Děti se jí nemohou nabažit a po pár minutách samy lepí jako ty nadýchané chomáčky. Rodiče je varují před zubním kazem a snaží se jejich cukrový apetit krotit. Komické na tom celém je, že cukrovou vatu vymyslel zubař!

V EU začaly platit nové limity pro koncentraci olova v potravinách

31.08.2021 | V Evropské unii začaly platit nové limity pro koncentraci olova v některých potravinách. Přísnější maximální povolené hodnoty tohoto těžkého kovu se týkají například kojeneckých výživ, koření, vín či soli. Opatření je součástí nové unijní strategie boje proti rakovině, informovala agentura DPA.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.