17.05.2021 | Hospodští a restauratéři se připravují na pondělní možnost otevření zahrádek. Podle Luboše Kastnera ze skupiny Hospodska to může u některých paradoxně vést k tomu, že kvůli režimovým opatřením budou mít menší tržby, než by měly restaurace jenom s otevřeným okénkem.
17.05.2021 | Po 15 letech od vstupu do EU patří ceny piva v ČR stále k nejnižším ze zemí osmadvacítky, i když se za tu doby zvýšily až o 50 procent. Půllitr renomovaného ležáku plzeňského typu se čepuje v českých restauracích v průměru za necelou padesátikorunu, zatímco v mnoha evropských státech je jeho cena až trojnásobná.
14.05.2021 | Doba chřestová je tady a my pro vás máme tip, jak ji úspěšně zahájit. Udělejte si s námi skvělý steak z tuňáka a podávejte jej z chřestem a holandskou omáčkou. Příprava je jednoduchá!
13.05.2021 | Pivovarníci podobně jako restauratéři upozorňují na to, že hostinští nemají právo vyžadovat doklady pro vstup na zahrádky. Chtějí, aby ministerstvo zdravotnictví určilo konkrétní povinnosti pro zákazníky i provozovatele tak, aby bylo jasné, kdo za co odpovídá. ČTK to dnes sdělila výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.
13.05.2021 | Je to jeden z nejvznešenějších nápojů a brzy oslaví i svůj svátek, půjde o třetí květnovou sobotu. Hádejte, o který nápoj jde?
12.05.2021 | Češi v dubnu při nákupu potravin platili proti loňsku výrazně méně peněz zejména za některé druhy zeleniny či ovoce. Třeba brokolice stála v obchodech v průměru 32 korun, před rokem byla o 16 korun dražší. Kilogram citronů je letos o 25 korun levnější. Zlevnilo ale také vepřové maso, mléko, vejce, máslo a těstoviny. Ceny mléka a vajec byly naposledy podobně nízko v létě 2016. Naopak zdražení bylo patrné hlavně u paprik. Vyplývá to ze srovnání cen, jejichž průměry dnes ČTK poskytl Český statistický úřad.
12.05.2021 | Vědci Mendelovy univerzity v Brně prozkoumají půdní mikroflóru ve vinicích. Jejich výzkum pomůže obnovit rozmanitost mikroorganismů ve vinařské a vinohradnické praxi s cílem zajistit optimální sklizeň hroznů a kvalitu vína. Do unikátního výzkumu se zapojí odborníci z Ústavu genetiky, Ústavu vinohradnictví a vinařství a Ústavu zelinářství a květinářství Zahradnické fakulty MENDELU.
11.05.2021 | Klimatické změny mohou během několika desítek let zdevastovat odvětví pěstování čaje v Keni, která je největším vývozcem černého čaje na světě. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na zprávu britské charitativní organizace Christian Aid. Mnoho z tří milionů pracovníků, které čajové odvětví v Keni zaměstnává, by mohlo přijít o obživu.
11.05.2021 | Emise skleníkových plynů z českého zemědělství klesly k roku 2019 o 48 procent proti roku 1990. Tvoří tak sedm až osm procent celkového množství emisí. U potravinářství pak jde zhruba o jedno procento.Na webináři ohledně snižování uhlíkové stopy to dnes uvedl ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství Petr Jílek.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.