Zaujalo nás

Fondue jako novinka? Omyl, znal ho už Homér

22.01.2021 | U nás už poměrně známý pokrm má epickou, nicméně nejednoznačnou historii. První zmínka o něm pochází už z doby Homérovy Iliady někdy kolem roku 800 až 725 před naším letopočtem, kde byla popsána jako směs kozího sýra, vína a mouky.

Regály od příštího roku zaplní 55 procent českých potravin

21.01.2021 | Sněmovna schválila návrh poslanců SPD, aby prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních musely od příštího roku prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku.

Prezidentka PK ČR: Novela týkající se podílu tuzemských potravin je nešťastná

21.01.2021 | Už příští rok mají prodejny potravin o ploše nad 400 metrů čtverečních povinnost prodávat povinný minimální podíl stanovených potravin vyprodukovaných v tuzemsku. Proti novele se však staví prezidentka potravinářů Dana Večeřová.

Země EU vyzvaly ČR, aby si rozmyslela kvóty na potraviny

20.01.2021 | Osm zemí Evropské unie prostřednictvím dopisu předsedovi sněmovního zemědělského výboru Jaroslavu Faltýnkovi (ANO) vyjádřilo výhrady vůči zvažovaným kvótám na vybrané české základní potraviny, o kterých by mohla dnes rozhodovat Sněmovna.

Sucho na Madagaskaru: OSN žádá o finanční pomoc

20.01.2021 | OSN dnes požádala dárcovské země o 76 milionů amerických dolarů (1,6 miliardy korun) na naléhavou pomoc Madagaskaru, který postihlo nejhorší sucho za posledních deset let a s ním spojená potravinová nouze, informovala dnes agentura AFP. Dopady sucha se podle OSN dotýkají přibližně jednoho milionu lidí na jihu země.

Jak nás šidí v hospůdkách? Levnější náhražky nejsou výjimkou

19.01.2021 | Téměř čtvrtina kontrolovaných restaurací v loňském roce klamala spotřebitele, většinou falešným tvrzením o potravinách. Podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) patří mezi nejčastější případy problematických potravin sýr, smetana a šunka. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva ČTK řekl, že je to dlouhodobý problém, který by mohla změnit novela zákona o potravinách.

Kotouč neprošel, rostlinné "maso" se smí pořád nazývat masem

19.01.2021 | Ačkoli se na úrovni Evropské Unie i naší země řeší již několik let problematika dvojí kvality potravin z hlediska možného klamání spotřebitele, prostor pro klamání spotřebitele vytváří i sama legislativa Evropské Unie. Mimo jiné rozdílným přístupem k názvosloví celých skupin potravinářských výrobků, konkrétně výrobků živočišného původu, které jsou nahrazovány rostlinnými analogy.

Celníci odhalili v Bohuslavicích u Zlína nelegální pálenici

19.01.2021 | Nelegální pálenici odhalili v uplynulých dnech celníci v Bohuslavicích u Zlína. Na základě zákona o spotřebních daních a zákona o povinném značení lihu v zařízení zabavili 42 litrů nezdaněného lihu. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj Dušan Janiš.

Jídlo téměř bez kalorií: Už jste zkoušeli konjakové těstoviny?

18.01.2021 | Rostlinka s názvem Konjac Amorphophallus otevřela nové možnosti ve stravování. Z jejího kořene se totiž vyrábí konjaková moučka. Nejenže je přirozeně bezlepková, obsahuje i minimum cukrů, skoro žádné tuky a díky obsahu vysoce absorpční rozpustné vlákniny zasytí na dlouhou dobu, má ale i spoustu pozitivních účinků na celkové zdraví, které byly ověřeny lékařskými studiemi.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202408

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.