13.11.2012 | Greenpeace spustilo výzvu „Není ryba jako ryba“ určenou obchodním řetězcům v ČR, které ve svém sortimentu nabízejí ryby a mořské plody. Spotřebitelé tak mají možnost požádat největší supermarkety v Česku, aby o prodávaných rybách a mořských plodech poskytovaly úplné informace, neprodávaly ohrožené druhy a přijaly udržitelnou nákupní politiku rybích produktů. Například v Německu je to běžný standard, v Česku však platí jiný metr.
08.11.2012 | Češi šetří na potravinách, zářijové tržby obchodníků za potravinářské zboží podle Českého statistického úřadu meziročně klesly o 5,9 procenta. Lidé zmenšují své nákupy a stále více koukají na cenu zboží. Výrobci ve snaze udržet nízké ceny nahrazují dražší suroviny levnějšími, vyplývá z vyjádření potravinářů a obchodníků. Na poklesu mají podle nich kromě nejisté ekonomické situace podíl také vládní reformy, zejména zvyšování DPH.
05.11.2012 | Ryby jsou zdravé. Jsou zdrojem kvalitních bílkovin a esenciálních vitamínů i minerálních látek. Měli bychom sníst dvě porce ryby týdně. To vše jsou notoricky známá i vědecky opodstatněná fakta. Ví ale běžný český spotřebitel, že si doma může připravit i jinou rybu než kapra, a to nejen na Vánoce?
02.11.2012 | Některé zmrazené rybí filety a filé na tuzemském trhu obsahují i méně než 50 procent rybího masa, upozornil dnes spotřebitelský časopis dTest. Výrobci do nich záměrně přidávají vodu. Spotřebitel v důsledku toho zaplatí za kilogram masa až o 200 korun více, uvedl časopis.
30.10.2012 | Pro české zákazníky je určujícím faktorem při výběru potravin jejich chuť. Tento názor potvrdilo 92 % spotřebitelů, naopak 73 % dotázaných považuje za nejdůležitější faktor při výběru potravin cenu. Takové jsou výsledky průzkumu veřejného mínění o kvalitě potravin, který zadalo Ministerstvo zemědělství.
29.10.2012 | Policie odhalila ve Vsetíně další sklad pančovaného alkoholu. V jedné garáži ukrýval v kanystrech přes sto litrů čtyřiačtyřicetiletý provozovatel vsetínské restaurace. Nekolkovaný alkohol přelitý do originálních lahví poté prodával zákazníkům, řekla dnes ČTK mluvčí vsetínské policie Lenka Javorková.
22.10.2012 | V Národním zemědělském muzeu v Praze byly 18. října slavnostně vyhlášeny výsledky IV. ročníku soutěže o značku Dobrý tuzemský potravinářský výrobek „Česká chuťovka 2012“, která probíhala opět v osvědčené spolupráci společnosti SYMPEX GROUP s vydavatelstvím AGRAL, za odborné součinnosti VÚ potravinářského Praha a zaštítěné skupinou COOP. Partnerem soutěže je Národní zemědělské muzeum.
18.10.2012 | Česko dnes u Soudního dvora EU prohrálo v letitém sporu o pomazánkové máslo. Tímto způsobem není podle soudu tento český výrobek možné označovat, neobsahuje totiž dostatečné množství mléčného tuku, jak požadují unijní předpisy. Podle nich jde o "roztíratelný tuk".
01.10.2012 | Celý řetězec kontroly kvality potravin od jejich výroby, distribuce a prodej by měl mít na starosti pouze jeden resort, a nikoliv rezorty zemědělství a zdravotnictví jako dosud. Zjednodušení kontroly by vedlo k lepší kvalitě dozoru, řekl v pořadu Partie televize Prima ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že jeho ministerstvo v tomto duchu připravuje zákon o potravinách.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.