15.12.2022 | Poptávka po vánočním cukroví je letos proti minulému roku zatím o desetinu nižší, řekl ČTK výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý. Očekával přitom, že prodej meziročně klesne o čtvrtinu až třetinu. Podle vedoucího výroby v pekařstvích řetězce Globus Pavla Meduny budou lidé tento rok ve větší míře péct cukroví doma. Prodej máslového těsta meziročně vzrostl zhruba o osm až deset procent, uvedl.
13.12.2022 | Blíží se vánoční svátky a s nimi také tradiční štědrovečerní menu. Vedle bramborového salátu v něm nesmí chybět smažený kapr či řízky, pro jejichž přípravu je potřeba nemalé množství oleje. Jeho správná likvidace může zamezit ucpání odpadů a zabránit nečekaným výdajům. Povědomí o tom mají 4 z 5 Pražanů, vhodný způsob recyklace však praktikuje pouze třetina z nich. Vyplývá to z průzkumu pro Pražské vodovody a kanalizace.
05.12.2022 | Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální doba zaměřit se na omezení plýtvání. Naučte se uchovávat ovoce a zeleninu tak, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle.
09.11.2022 | Dýňová polévka je podzimní evergreen, přesto je škoda se omezovat pouze na jednu její kulinární úpravu. Z dýně totiž připravíte i naprosto jedinečné tapas, skvělou pomazánku, noky, těstoviny a možná trochu překvapivě i koláč nebo buchty.
07.11.2022 | Už 15. listopadu se uskuteční gastronomická show plná mořských chutí. Kde? Přece v PRU58. Nejrozkvetlejší restaurace v České republice, která svým interiérem atakuje botanickým zahradám a svými chutěmi je hodná michelinského průvodce.
07.11.2022 | Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek.
27.10.2022 | Vyzrajte na chladné počasí a nechte se inspirovat naším menu, které prohřeje více než horká sprcha. Uvařili jsme totiž z potravin, které mají termický efekt. Užijte si je od snídaně až po sladkou tečku na konec.
20.10.2022 | V 16. díle letošní sezóny MasterChef Česko se uskutečnila již tradiční kulinářská výzva v podobě přípravy originální bagety, jejíž vítěz dostává příležitost svou bagetu zařadit do prodeje po celé republice na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Letošním vítězem se stal svérázný knižní grafik, typograf a v neposlední řadě nadšený amatérský kuchař Martin Pecina.
23.09.2022 | Sběr hub je u nás fenoménem, kterým se nechávají strhnout i ti, kdo během roku do lesa ani nezavítají. Řada úspěšných nálezců navíc houby vůbec nejí, ale jejich sběr považují za sportovní disciplínu a otázku prestiže. Ať již rostou, nebo ne, stávají se hlavním tématem regionálního zpravodajství i hospodských hovorů. Bohužel s sebou tato hromadná zábava nese i mnohá rizika, kterých si amatéři nejsou vědomi.
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.