Sezonní tipy

SILVESTR JE TADY! VÍTE, JAK SE DOSTALY NA STOLY JEDNOHUBKY?

31.01.2023 | Finger Food, který se dá volně přeložit jako jídlo mezi prsty, je jedno z mála jídle, které si můžete dovolit jíst rukama i na těch nejhonosnějších společenských akcích, aniž byste se provinili stravovací etiketě. Nespornou výhodou jednohubek je i skutečnost, že je díky jejich malé velikosti můžete ochutnat třeba všechny a v ideálním případě nevytvoříte ani žádný nepořádek.

ZAPOMENUTÝ VÁNOČNÍ POKLAD: KAPR, ŘÍZEK, ANEBO STAROČESKÝ KUBA?

23.12.2022 | Původní duch Vánoc už je nějaký pátek tatam. Není divu, že na kubu, který dříve ovládal vánoční tabule zcela běžně, se už v řadě domácností zapomnělo. Je to ale škoda. Z nutričního hlediska má rozhodně co nabídnout!

5 RAD, JAK NA MEDOVÉ CUKROVÍ: SPRÁVNÉ ZACHÁZENÍ S MEDEM UCHOVÁ ŽIVINY

23.12.2022 | Zdravější, chutnější, vláčnější. Upečte si takové cukroví letos i vy. Stačí jen použít, stejně jako naši předci dlouhá staletí před námi, místo cukru med a držet se osvědčených rad. Zlatý dar přírody totiž při správném zacházení dokáže divy a zachová si i své zdraví prospěšné látky.

ZDRAVĚJŠÍ VÁNOCE? ČEŠI ŠETŘÍ NA MNOŽSTVÍ I KVALITĚ CUKROVÍ

15.12.2022 | Poptávka po vánočním cukroví je letos proti minulému roku zatím o desetinu nižší, řekl ČTK výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Bohumil Hlavatý. Očekával přitom, že prodej meziročně klesne o čtvrtinu až třetinu. Podle vedoucího výroby v pekařstvích řetězce Globus Pavla Meduny budou lidé tento rok ve větší míře péct cukroví doma. Prodej máslového těsta meziročně vzrostl zhruba o osm až deset procent, uvedl.

SMAŽENÍ SE BLÍŽÍ: VÍTE, CO SPRÁVNĚ DĚLAT S OLEJEM?

13.12.2022 | Blíží se vánoční svátky a s nimi také tradiční štědrovečerní menu. Vedle bramborového salátu v něm nesmí chybět smažený kapr či řízky, pro jejichž přípravu je potřeba nemalé množství oleje. Jeho správná likvidace může zamezit ucpání odpadů a zabránit nečekaným výdajům. Povědomí o tom mají 4 z 5 Pražanů, vhodný způsob recyklace však praktikuje pouze třetina z nich. Vyplývá to z průzkumu pro Pražské vodovody a kanalizace.

OVOCE A ZELENINA: TIPY NA SPRÁVNÝ ZPŮSOB SKLADOVÁNÍ

05.12.2022 | Více než 9 kilogramů. Tolik ovoce a zeleniny každý z nás ročně „zahodí“ do koše. Důvodů může být několik – špatně naplánovaný jídelníček, přebytky ze zahrady a také špatné skladování. V době, kdy i ceny potravin letí raketově vzhůru, je přitom ideální doba zaměřit se na omezení plýtvání. Naučte se uchovávat ovoce a zeleninu tak, aby vám vydržely čerstvé co nejdéle.

DÝNĚ NENÍ JEN NA POLÉVKU! OBJEVTE JEJÍ POTENCIÁL

09.11.2022 | Dýňová polévka je podzimní evergreen, přesto je škoda se omezovat pouze na jednu její kulinární úpravu. Z dýně totiž připravíte i naprosto jedinečné tapas, skvělou pomazánku, noky, těstoviny a možná trochu překvapivě i koláč nebo buchty.

DOVOLENÁ JEŠTĚ NEKONČÍ! ZAJDĚTĚ DO PRU58 A UŽIJTE SI CHUTĚ MOŘE

07.11.2022 | Už 15. listopadu se uskuteční gastronomická show plná mořských chutí. Kde? Přece v PRU58. Nejrozkvetlejší restaurace v České republice, která svým interiérem atakuje botanickým zahradám a svými chutěmi je hodná michelinského průvodce.

SALÁT I NA PODZIM? TENTO JE NAPUMPOVANÝ CHUTÍ I VITAMÍNY

07.11.2022 | Tento dokonalý salát vonící podzimem nadchne opravdu všechny, je skvělý samotný, nebo i jako příloha k hlavnímu jídlu. Zemitost a sladkost řepy skvěle kontrastuje s uzenou chutí pepře a kyselostí pečených švestek.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.