21.02.2022 | Káva letos navázala na trend z loňska, kdy její cena rostla o 76 procent, a zdražila o další desetinu na 109,5 koruny za kilogram. Je tak nejdražší za 11 let. Loňský nárůst byl nejvyšší procentuální od roku 2010. Vyplývá to z analýzy společnosti XTB. Vztah mezi cenou kávy na komoditní burze a cenou v kavárně je ale pouze velmi volný, upozornila firma.
18.02.2022 | Oblíbený šéfkuchař Přemek Forejt se spojil se sítí restaurací rychlého občerstvení McDonald‘s. Během tříleté spolupráce se tak veřejnost spolu s Přemkem podívá pod pokličku výrobním procesům oblíbených produktů McDonald‘s. Pomyslná funkce „kontrolora kvality“ bude zahrnovat i návštěvy u dodavatelů a testování kvality používaných surovin.
17.02.2022 | Každý z nás ve své domácnosti ročně vyplýtvá zhruba 25 kilogramů potravin. Většinu tvoří zbytky ovoce a zeleniny, často ale vyhazujeme i staré pečivo, mléčné výrobky a maso. A ačkoliv se v nakládání s potravinami „lepšíme“, stále jde o velké množství jídla, které mnohdy končí v odpadcích zbytečně. Než zamíříte s dalším zbytkem do koše, zkuste ho ještě zužitkovat!
15.02.2022 | Česká republika bohužel nemá optimální podmínky k celoroční produkci celé řady zemědělských komodit a v nejbližší době s tím nic neudělá ani globální oteplování, byť by bylo možná právě v tomto ohledu vítané. Jak ale zajistit čerstvé produkty každý den, sedm dní v týdnu, 365 dní v roce?
10.02.2022 | Výživoví specialisté teď zrovna nejásají, to ale nemění nic na faktu, že bramborák má historicky zcela pevnou pozici v našich kuchyních. A přesto není jen náš! Smažená pochoutka ze strouhaných brambor si podmanila nejen Maďarsko, ale i třeba Izrael a Lucembursko.
10.02.2022 | Nápady na podnikání mohou vzniknout různě, v případě Hollandie to byla opravdu dovolená do Nizozemí, kde jeden ze známých budoucích majitelů viděl mobilní mlékárnu, o což se podělil s Michalem Škodou, dlouholetým ředitelem firmy, a i díky němu a řadě dalších lidí se nizozemská pojízdná mlékárna nakonec v roce 1991 opravdu dostala do nově vzniklé České republiky.
09.02.2022 | Včelí pyl je právem považován za téměř dokonalou potravinu, zejména pro vysoký obsah biologicky aktivních látek a cenných bílkovin. Pyl včelám slouží jako základní složka potravy, je tedy z nutričního hlediska velice hodnotný. Vyniká obsahem vitaminů skupiny B, zinku a rutinu.
08.02.2022 | Neustále se zvyšující ceny vstupních surovin, pohonných hmot a energií se odrážejí i v cenách pekařských a cukrářských výrobků. Dle dat Svazu pekařů a cukrářů v České republice se cena běžného rohlíku zvýšila o 15 %. I přesto jsou ceny pečiva v ČR nadále jedny z nejnižších v rámci zemí EU.
07.02.2022 | Vlastní jídlo si loni pěstovalo 52 procent tuzemských domácností, meziročně o osm procent více. Vyplývá to z průzkumu o vztahu lidí v Česku k jídlu během pandemie covid-19. Na 14 procent respondentů pěstování ovoce, zeleniny a chov zvířat zvažovalo. Jen 17 procentům respondentů však tyto aktivity pokryly zásadní část spotřeby. O průzkumu, kterého se zúčastnilo 515 dospělých, informovala dnes Akademie věd ČR (AV).
Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.